I årene omkring 1990 fyldte annoncer om tvangsauktion over faste ejendomme godt op i diverse avisers ejendomssektioner. Som følge af den generelle økonomiske vækst samt markant stigende ejendomspriser faldt antallet af tvangsauktioner drastisk i de følgende år. Denne udvikling blev endvidere forstærket af, at banker og kreditforeninger blev mere opmærksomme på at finde mindelige løsninger med debitorerne og dermed undgå tvangsauktion.

I en årrække var tvangsauktioner næsten ikke eksisterende, og reglerne om gennemførelse samt håndtering af sagerne gled for mange af de involverede aktører i glemmebogen. Advokater og personalet hos landets fogedretter har dog i den seneste tid måtte finde de gamle lærebøger frem og genopfriske den ikke helt ukomplicerede jura ved en tvangsauktion. Selvom antallet af tvangsauktioner ikke er på niveau med toppen af auktionsbølgen for 20 år siden, må det konstateres, at mange ejendomme i dag handles via tvangsauktion. Antallet af auktioner sammenholdt med det generelle prisfald på fast ejendom gør det særdeles interessant som potentiel ejendomskøber eller investor at holde øje med avisens ejendomssektioner, for muligheden for at gøre en god investering er indiskutabelt til stede. De fleste tvangsauktioner bliver endvidere offentliggjort på www.tvangsauktioner.dk

Som auktionskøber skal man være opmærksom på, at ejendommen købes som den er, og uden reel mulighed for at rejse efterfølgende mangelsindsigelser. Endvidere er det vigtigt at have den fornødne likviditet, idet højestbydende straks efter auktionen skal stille sikkerhed for buddets opfyldelse. Fogedretten anvender to former for sikkerhedsstillelse - “den lille” og “den store”. Den “lille” sikkerhedsstillelse udgør typisk kr. 15.000,00 og skal på stedet deponeres i fogedretten. Dankort eller checks kan ikke anvendes, da fogedretten kræver kontanter, banknoteret check eller under visse betingelser en advokatindeståelse. Inden 7 dage skal den “lille” sikkerhedsstillelse erstattes med den “store” sikkerhedsstillelse, som fastsættes til samtlige forfaldne restancer til de panthavere, der opnåede dækning på tvangsauktionen med tillæg af det på auktionen oplyste størstebeløb. Størstebeløbet udgør restancer til ejendomsskatter, forsikringer, lejekrav m.v. samt auktionsomkostninger.

Sikkerhedsstillelsen frigives først, når auktionsbuddet er opfyldt, og der vil således i en periode være behov for dobbelt finansiering. Dette kan dog undgås, hvis man i forbindelse med auktionen allierer sig med en advokat. Under selve auktionen kan der fremkomme nye oplysninger samt opstå tvistigheder, der kan have væsentlig betydning for såvel panthavere som auktionskøbere. Der er således flere og gode grunde til at kontakte en advokat med erfaring i tvangsauktioner, inden man i auktionslokalet rækker hånden i vejret.