Kommer du til skade under julefrokosten, kan det anerkendes som en arbejdsskade. Hvert år er der kvinder, der brækker anklen under dansen, eller mænd, der falder ned ad trappen i en brandert. Men det er ikke lige meget, hvordan festen er arrangeret, når der skal tilkendes erstatning.
En julefrokost er ikke bare en julefrokost – i hvert fald ikke, når det kommer til jura og dermed muligheden for at få erstatning efter en uheldig julefrokost.
Der holdes tusindvis af julefrokoster her op til jul, hvor der sker små og store ulykker.
”Der er stor forskel på, om man kan få erstatning eller ej. Det er der bare ikke ret mange, der ved. Hverken virksomhederne eller medarbejderne,” siger advokat Gitte Møller Iversen, som er leder af advokatfirmaet KLA Personskade.
Et uheld under julefrokosten kan være en arbejdsskade. Det kræver, at julefrokosten skal være en officiel personalefest, der er arrangeret og betalt af arbejdsgiveren. Bag festen skal ligge et mål om at styrke det gode forhold mellem kollegerne. Derudover skal skaden være en følge efter en naturlig aktivitet under julefrokosten, f.eks. at der bliver danset.
Erstatning for at falde ned ad en trappe
KLA Personskade har ekstra travlt efter julen med at hjælpe danskerne med at søge erstatning efter en skade, som er sket ved julefrokosten. Der er imidlertid også rigtig mange, som ikke tror, de kan få erstatning, og dermed snyder sig selv for at få et økonomisk plaster på såret. For at illustrere forskellen mellem at kunne få erstatning eller ingen erstatning, kommer Gitte Iversen med et par eksempler:
”En mand deltog sammen med sine kolleger i et julearrangement over to dage med overnatning på et hotel. Medarbejderen var uheldig at falde på hotellets trappe og slå sig slemt. Arbejdsgiveren havde opfordret medarbejderne til at deltage og arrangeret de to dage samt betalt for det. Uheldet blev kategoriseret som en arbejdsskade, som udløste erstatning.”
Fik ingen erstatning
Desværre er der en del eksempler på ulykker, som ikke giver erstatning. Eksempelvis en kvinde, som var til firmafest under temaet ’Vilde Vesten’. Hun bliver kastet af en elektrisk rodeotyr, som var lejet til festen af personaleforeningen. Festen blev ikke betalt af arbejdsgiveren, men blev holdt på virksomheden.
”Kvinden fik ikke en arbejdsskadeerstatning – primært fordi det ikke var arbejdsgiveren, der betalte for festen,” fortæller Gitte Iversen. Hun opfordrer til, at man henvender sig til KLA Personskade eller andre fagpersoner, hvis julefrokosten ender med en skade.
”En erstatning fjerner jo ikke smerterne, men det er trods alt en formildende omstændighed at få penge som et plaster på såret, hvis uheldet er ude. En erstatningssag kan nemt løbe op i 1 mio. kr. eller mere, hvis man ikke kan passe sit arbejde bagefter,” siger Gitte M. Iversen.
Der er flere muligheder for at få erstatning. Eksempelvis kan arbejdsgiveren være erstatningsansvarlig, hvis han har handlet uagtsomt i forbindelse med arrangementet, og en person kommer til skade. Det kan f.eks. være, at arbejdsgiveren har bygget en scene i forbindelse med julefrokosten, som er forkert udført, og en person derfor falder og slår sig.
Hvad skal du være særligt opmærksom på?
- Er årets julefrokost arrangeret og betalt af arbejdsgiveren eller f.eks. Personaleforeningen? Det er vigtigt i forhold til at få et uheld under festen godkendt som en arbejdsskade.
- Er festens aktiviteter naturlige i forhold til en julefrokost? Hvis deltagerne pludselig finder på at soppe i virksomhedens springvand, så vil en ulykke her ikke være dækket ind.
- Fortsætter festen i byen? Arbejdsskadeforsikringen dækker den officielle firmajulefrokost, men ikke hvis man fortsætter festen i byen eller på arbejdspladsen efter den officielle afslutning på julefrokosten.
- Har arbejdsgiveren handlet uagtsomt til julefrokosten, f.eks. opstillet en midlertidig trappe, som styrter sammen? Hvis det er tilfældet, så kan arbejdsgiveren være erstatningspligtig.
- Hvis uheldet er ude, så søg juridisk hjælp. Mange kan faktisk få erstatning, men er ikke klar over det