Inden du begynder at lede, bør du overveje følgende:

  1. Hvor meget du har råd til at betale årligt/månedligt
  2. Hvor langt du vil køre for at komme til sommerhuset
  3. Hvor langt der må være til skov, strand, by og andre faciliteter
  4. Hvor mange værelser og kvadratmeter du har brug for
  5. Om huset skal kunne udlejes
  6. Om det skal være et nyt eller et gammelt sommerhus
  7. Om du er indstillet på meget vedligeholdelse og istandsættelse, eller om det bare skal være nemt.
  8. Om du elsker at gå og pusle om blomsterbede og køkkenhave, eller om du helst vil nøjes med at slå græs?
  9. Om børn eller hund/kat betyder, at du stiller særlige krav til hus, grund og/eller omgivelser - herunder naboer.
  10. Om du kan leve med støj fra landevej, campingplads eller lign., eller vil ha' absolut ro?
  11. Om huset også skal kunne anvendes om vinteren og måske i længere perioder, når du bliver pensionist?
  12. Om der er andre forhold, som er afgørende for dig?

Søgningen kan begynde

Når du har overvejet ovenstående, kan du begynde at lede. Det allernemmeste er at søge på internettet, hvor du på forhånd kan opstille nogle krav til pris, beliggenhed, størrelse, alder på huset etc.

Tiden er nu også inde til at kontakte en BOLIGadvokat, for allerede på dette tidlige tidspunkt kan du få et gratis formøde, så du kan høre, hvad BOLIGadvokaten kan hjælpe med, når drømmesommerhuset pludselig dukker op. På den måde kan du på forhånd sikre dig, at du har en professionel rådgiver ved hånden, når ejendomsformidleren, som det desværre ofte sker, fortæller, at der andre, der er meget interesserede, og at du derfor har meget kort betænkningstid. BOLIGadvokaten aftaler altid en pris inden sagen startes op, og du får en rådgivningsaftale, der bekræfter hvad I har aftalt. Hos os kan du på forhånd aftale, hvilke privat- og mobilnumre, som du kan træffe os på, når det skal gå hurtigt.

Når huset er fundet

Du og din BOLIGadvokat får nu udleveret en købsaftale og andre relevante dokumenter fra ejendomsformidleren, der forestår salget.

Hvis ejendomsformidleren opfordrer dig til at skrive under med det samme, så gør det kun, hvis du kan få indføjet et advokatforbehold. Dette kan formuleres således: Købers underskrift på nærværende købsaftale er betinget af, at købers advokat godkender købsaftalen i sin helhed. Så er du sikker på - gratis - at kunne træde ud af handlen, hvis din BOLIGadvokat råder dig hertil.

BOLIGadvokaten tjekker nu, at sælger har udleveret alt nødvendigt materiale og gennemgår herefter det hele meget grundigt, herunder bl.a. tingbogen og tinglyste servitutter, byggetilladelser m.v.. BOLIGadvokaten gennemgår også tilstandsrapporten og vurderer betydningen af indholdet. BOLIGadvokaten ved i det hele taget lige præcis, hvad man skal være opmærksom på, og kan derfor vejlede dig om, hvorvidt du er ved at gøre et fornuftigt køb eller ej. BOLIGadvokaten kan også vejlede dig om finansieringen, og da BOLIGadvokaten i modsætning til de fleste andre aktører på markedet - ikke må modtage provision - rådgiver han udelukkende med udgangspunkt i hvad der, efter hans opfattelse, tjener dig og din familie bedst.

BOLIGadvokaten holder et møde med dig, så I sammen kan drøfte vilkårene og de problemstillinger, der måtte være. BOLIGadvokaten meddeler herefter ejendomsformidleren, hvilke ønsker og/eller krav til ændringer I måtte have til købsaftalen, og som evt. skal forhandles. Eksempelvis kan der være dukket nogle forhold op, som kan begrunde en forhandling af prisen med sælger. Når der herefter er skabt enighed om vilkårene, underskrives købsaftalen af dig og sælger, og din BOLIGadvokat sørger herefter for at få alt det formelle på plads, herunder skødet. 

At bygge nyt sommerhus

Der er aldrig blevet bygget så mange nye sommerhuse som nu, og leverandørerne af nye sommerhuse melder om adskillige måneders ventetid på nye huse. Men lige som ved køb af et gammelt sommerhus er der mange forhold der skal overvejes, hvis man påtænker at bygge nyt.

Når overvejelserne påbegyndes, må man indledningsvist gøre sig klart, hvad det samlede projekt, dvs. grund, byggemodning, hus, haveanlæg, inventar med videre må koste.

Man kan herefter begynde at screene markedet for nye sommerhuse. Der findes en lang række typehuse, som i et vist omfang kan tilpasses købernes individuelle ønsker, men man kan naturligvis også finde arkitekter, som kan tilbyde specialløsninger.

Det er klogt at tage rundt og se på mange forskellige huse, blandt andet på fritidshusudstillinger. På den måde kan man få et godt overblik over mulighederne og priserne. Og når en leverandør og en hustype er indkredset, så kan det også være en god idé, at høre ejere af tilsvarende huse om deres erfaringer med huset og deres eventuelle erfaringer med byggefirmaet.

Nogle vælger - for at spare penge - selv- eller medbygløsninger. Man skal imidlertid være meget sikker på, at man har de nødvendige forudsætninger for dette, og ikke mindst den tid der kræves - ellers kan det hurtigt blive surt sparede penge. Man skal også være opmærksom på, at man ved et eventuelt senere salg ofte vil blive mødt med lidt mere nærgående undersøgelser af huset, når det oplyses, at huset er resultat af et selv- eller medbyg-projekt. Det kan godt trække salgsprisen lidt ned.

Byggegrunden kan være svær at finde, afhængig af hvor i landet man ønsker at bygge. Nogle vælger derfor at købe en grund med et nedrivningsmodent sommerhus. Gør man det, skal man også indregne omkostninger til fjernelse af dette. Til gengæld vil installationerne på grunden som regel være til stede.

Hvis grunden ikke har været bebygget før, skal der som regel etableres el, vand og kloak, og der skal normalt også budgetteres med anlæg af en have. Man skal i den forbindelse være opmærksom på, at jordens struktur ofte ødelægges af et byggeprojekt, hvorfor der kræves en særlig behandling efterfølgende, hvis man vil være sikker på, at græs og planter skal trives.

Når grund og hus er fundet, skal der indgås aftaler med såvel sælgeren af grunden som med byggefirmaet. Det er her vigtigt, at du sikrer dig professionel hjælp fra en boligadvokat, som kan sikre dig bedst muligt mod fremtidige problemer - blandt andet ved at tjekke, at der ikke er servitutter på grunden, som kan betyde, at du ikke kan bygge det hus, du gerne vil. Boligadvokaten vil også kunne sikre, at det er helt klart, hvad byggefirmaet skal levere hvornår, og hvordan betalingerne skal ske. Samtidig vil boligadvokaten sørge for, at du får sikkerhed for at eventuelle mangler, som konstateres i forbindelse med afleveringsforretningen, vil blive bragt i orden

Også finansieringen skal på plads, og her er proceduren lidt anderledes end når man køber "brugt", da det jo handler om en ejendom, som kreditforeningen kun kan vurdere ud fra en beskrivelse af projektet. Boligadvokaten vil også her kunne give dig gode - og ikke mindst helt uafhængige råd - om denne del af projektet.

Ovennævnte giver kun et meget overordnet billede af alle de forhold man skal tage i betragtning, hvis man overvejer, at bygge nyt sommerhus. Det er derfor en god idé at starte overvejelserne med et gratis formøde hos en certificeret Dansk BOLIGadvokat, så du kan få professionel bistand til hele forløbet til en aftalt pris.

 

Når du bygger nyt skal du bl.a. overveje:

Økonomi:

  • Hvad må det samlede projekt koste (hus, grund, byggemodning, haveanlæg, etc.)
  • Hvordan skal projektet finansieres?
  • Hvis der kalkuleres med udlejning, hvor meget forventes huset netto at kunne indbringe årligt efter skat, og hvilke ekstra udgifter må udlejningen forventes at medføre til vedligeholdelse, græsslåning etc.

Grund:

  • Hvilke krav har du til beliggenhed ift. bopæl, strand, skov, badeland, etc.?
  • Anlæg af have?

Leverandør af hus:

  • Hvilket byggefirma?
  • Har andre ejere gode erfaringer med det pågældende byggefirma, og har sommerhusene ry for at være af god kvalitet?
  • Har byggefirmaet en solid økonomi?

Hus:

  • Hustype, antal sovepladser, stueareal, udhus, et eller flere badeværelser, spa, sauna, terrasse, etc.
  • Skal det være udlejningsegnet eller skal det kun bruges til privat brug

Inventar :

Hvad skal indkøbes - møbler, hvidevarer, bestik, porcelæn, havemøbler, haveredskaber etc.? - og hvad vil det koste?